KATEGORİLER
BASINDA BİZ
TV Programları
Radyo Programları
Yazılı Basın
SİZDEN GELENLER
Konuk Defteri
Danışma Hattı
SİTEMİZE ÜYE OL
SİTEMİZİN İSTATİSTİKLERİ
Üye Sayısı : 2396
Ziyaretçi Sayısı : 35568
Online Ziyaretçi : 20
Anasayfa | Özgeçmişim | Eğitimlerim | Danışmanlık Seanslarım | Foto Galeri | İletişim

Evlat Edindik, Nasıl Açıklamalıyız?

Esin C.

Merhaba. Üç yıl önce yedi aylık bir erkek bebeği evlat edindik. Çocuğun evlilik dışı dünyaya gelen bir çocuk olduğunu öğrendik.

Çocuğumuza evlat edindiğimizi söylememiz gerekiyor. Bunu nasıl bir hikaye ile anlatabiliriz.

İlk etapta ne kadar bilgi vermeliyiz? Ve zaman içinde neler olacak, nelerle karşılaşacağız bilgilendirirseniz sevinirim.

Merhaba. Çocuk, aileyi tamamlayan en önemli unsurlardan, bildiğiniz gibi... Doğal yollardan çocuk sahibi olunamadığında evlat edinmek başvurulabilecek çok isabetli bir yöntemdir. Çünkü aslında doğursun ya da doğurmasın her kadın, potansiyel annedir. Sevgisini, şefkatini, buna muhtaç ve kimsesiz bir çocukla paylaşmak çok erdemli bir davranış, sizi tebrik etmek isterim. Anne baba olmak için ille de doğurmak ya da kendi genlerini vermek gerekmiyor.

Evlat edinen pek çok insanımız var ancak maalesef çocuğa gerçekleri söylemek konusunda herkes sizin bu hassasiyetinizi taşımayabiliyor. Çocuk 12 yaşına geldikten sonra ve bazı şüpheleri oluştuktan sonra bize getirip nasıl söyleyelim? diyen ailelerle karşılaşabiliyoruz.

Bebekken aldığınız için psikolojik açıdan size uyumu olabildiğince sağlıklı gelişecektir. Bu şekilde bebeklik döneminde evlat edinilen çocuklara gerçeği söylemek için en uygun zaman ben nasıl oldum, nerden geldim, nasıl doğdum? gibi soruları sormaya başladığı dönem, yani üç yaş civarıdır. Bu soruları soran çocuk, alabileceği her tür yanıtı doğru kabul etmeye yatkındır. Çünkü zaten normalde nasıl dünyaya geldiğini bilmez ve öz çocuk-evlat edinilmiş çocuk arasındaki farkı da ayırt edemez. Ona, biz babanla bir çocuğumuz olmasını çok istedik. Uzun zaman bekledik ama bir çocuğumuz olmadı. Biz de senin gibi güzel çocukların olduğu bir hastaneye yurda gittik. Orada seni gördük, çok sevdik. Senin bizim çocuğumuz olmanı istedik. Seni alıp evimize geldik. denebilir.

Nasıl Tepkiler Verebilir?

Çocuk eğer gerçeği küçükken öğrenirse daha kolay kabullenir. Ancak geç bir yaşta ve/veya dolaylı şekilde öğrenirse öfke duyar, ailesine kırgınlık hisseder.

Yine çocuğunuz durumu öğrendiğinde ya da muhtemelen biraz daha ileride öz anne babasını soracak ve görmek isteyecektir. Burada onların hakkında doğruları söylemek gerekir. Ancak seni istemediler, bırakıp gittiler, biz sana sahip çıktık gibi onlara öfke hissetmesine sebep olacak bir dil kullanmaktan kaçınmak gerekir. Onları görmek istediği zaman eğer ulaşabiliyorsanız bir kere öz anne babasıyla görüştürün. İlerleyen zamanda da ara ara görmek isterse engellemeyin. Endişelenmeyin, bu durum sizden soğumasına sebep olmaz. Sonuç olarak anne baba şefkatini sizde görmüş ve ebeveyn olarak sizi tanımıştır.

Siz samimi ve rahat olursanız, sabırlı davranırsanız bu durumu rahat atlatırsınız. Çocuk zaman zaman içinde bunu sorgulayabilir ve ufak tefek gerginlikler yaşayabilir, sabretmek ve kaygılanmamak gerekir. Zira insan öz evladıyla da zaman zaman gerginlikler yaşayabiliyor. Sevgiyi ve aile olmanın anlamını sizinle tanıyacağı için DNAlarınızın farklılığı dışında öz evlattan farkı olmayacaktır. Kolaylıklar diliyorum.

Rukiye KARAKÖSE

 Tüm hakları saklıdır.